سقف شیب دار نوعی سقف است که به دلیل ظاهر زیبا، کمک به صرفه جویی در مصرف انرژی و بهینه سازی ساخت سازه محبوب است. اما باید دانست که هر سقفی برای شرایط آب و هوایی خاصی مناسب است. به همین منظور تصمیم داریم انواع سقف های شیبدار را با مزایا و معایب آنها معرفی کنیم.
برای مشاوره ، اطلاع از قیمت ها و نحوه اجرای انواع سقف شیبدار میتوانید با شماره ی زیر در تماس باشید.
تلفن : 09123996382
دو نوع اصلی سقف شیبدار:
1- سقف مسطح:
• سقف های پروانه ای
• سقف های شیبدار
2- سقف شیبدار:
• سقف تک شیب
• سقف چهار جداره شیبدار
• سقف چند شیب
• سقف شیبدار مورب
• سقف شیبدار ساده
• سقف نیمه شیبدار
جالب است بدانید که در معماری مدرن، سقف های مسطح در ساختمان های تجاری به دلیل تنوع زیاد، نصب آسان، صرفه جویی در زمان، پراکندگی کم مصالح ساختمانی، ایمنی بالا در برابر آتش سوزی بیشتر از سقف های شیبدار رایج است.
با سازگاری با شرایط آب و هوایی، دوام و ظاهر زیبا، بیشتر در ساختمان های مسکونی و همچنین ساختمان های تجاری نسبت به سقف های مسطح استفاده می شود.
آشنایی مختصر با انواع سقف شیب دار مسطح:
-
تخت یا مسطح :
سقف های با شیب کمتر از صفر تا 15 درجه را سقف های مسطح می گویند. در سقف مسطح، آب روی سقف جمع آوری شده و با سیستم زهکشی ایجاد شده از خروجی تخلیه می شود.
معمولاً پوشش این گونه سقف ها موزاییک، سرامیک و ایزوگام است. سقف های مسطح با توجه به کاربری مورد نظر دارای ساختارهای مختلفی هستند.
-
سقف های پروانه ای
سقف پروانه ای یا V شکل شامل دو لبه است که آنها را در وسط به هم متصل می کند و در محل تلاقی دو لبه سقف، زاویه ای باز در ذهن بیننده ایجاد می شود که یادآور پروانه در حال پرواز است.
این سبک طراحی بیشتر در خانه های مدرن و سازگار با محیط زیست واقع در مناطق گرمسیری رایج است و محبوبیت قابل توجهی به دست آورده است.
آشنایی مختصر با انواع سقف های شیب دار :
سقف های شیبدار شباهت زیادی به سقف تک شیب دارند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم با این تفاوت که پنل های تشکیل دهنده این سقف شیب دار هستند. طراحی این سقف ها کاملا مدرن و منحصر به فرد است و انحنای سقف می تواند از طاق کم تا کم رنگ متفاوت باشد.
-
بام های شیروانی:
سقفی با حداقل شیب 15 درجه و حداکثر 70 درجه را سقف شیب دار می گویند، برای سقف شیب دار بهترین شیب بین 35 تا 50 درجه است، حداکثر شیب تا 70 درجه قابل قبول است. (بیش از 70 درجه، ما در واقع یک دیوار خواهیم داشت.)
البته طراحان ساختمان از نظر زیبایی شناسی دیدگاه های متفاوتی در مورد میزان تمایل دارند، به عنوان مثال دکتر. ادوین لوتنیز (یکی از معماران برجسته بریتانیا) در کتاب خود در مورد انواع شیب، کاشی، زاویه 45 درجه را یک زاویه زشت توصیف کرد.
با توجه به اینکه درصد شیب در زیبایی نمای ساختمان بسیار موثر است باید در نظر داشت که نوع پوششی که انتخاب خواهیم کرد در طراحی شیب مورد نظر محدودیتی برای ما ایجاد نکند. به عنوان مثال کاشی های سفالی را نمی توان روی سقف هایی با شیب کمتر از 40 درجه نصب کرد.
سقف های با زاویه 15 تا 20 درجه را اغلب سقف های کم شیب می نامند. در حالی که پوشش سقف روی چنین سقف هایی با حداقل شیب انجام می شود، کاشی ها باید تا حد امکان روی هم قرار گیرند و ابتدا زیر کاشی ها عایق رطوبتی (ایزوگام) انجام شود تا از ورود آب از بادهای شدید جلوگیری شود.
سقف تک شیب:
سقف تک شیب یک سقف تنها یک طرف دارد. یک پانل منحنی متصل به یک دیوار بلند. می توانید آن را در ذهن خود به صورت سقف شیروانی دو نیم شده یا سقف صاف با زاویه 45 درجه تصور کنید.
این نوع سقف معمولاً در کناره های ساختمان ها مانند تراس ها و ایوان ها دیده می شود. با این حال، امروزه شاهد استفاده از چنین سقف هایی در سقف ساختمان های مدرن هستیم.
ساختمان هایی که با سقف تک شیب ساخته می شوند معمولاً بلندتر از سایر ساختمان ها هستند و در اتاق زیر شیروانی فضای کافی برای نصب پنجره ها وجود دارد.
این منطقه به اندازه ای بزرگ است که می توان پنجره ها را بزرگ کرد تا نور خورشید وارد ساختمان شود و فضای داخل ساختمان را روشن کند.
برای صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی می توان پنل های خورشیدی را نیز بر روی سقف های شیبدار نصب کرد.
مزایای سقف تک شیب:
نصب سقف شیب دار در بالای ساختمان کار ساده ای است. مواد کمتری در مقایسه با سقف های دیگر مورد نیاز است. شیب تند این سقف ها کمک می کند تا برف و باران به سرعت و به راحتی بر روی آنها جاری شود و در نتیجه سقف های شیبدار تک تیر گزینه ای ایده آل برای مناطق برفی و بارانی به حساب می آیند.
از این سبک طراحی می توان برای زیباتر ساختن ظاهر ساختمان و بهبود ارزش های معماری ساختمان استفاده کرد.
معایب سقف تک شیب:
اگر شیب سقف خیلی زیاد باشد، سقف خیلی کوتاه می شود.ساختمان هایی که در مناطق بادخیز و طوفانی قرار دارند، زمانی که تنها از یک سقف شیب دار استفاده کنند، با مشکلات زیادی مواجه خواهند شد.
سقف چهار جداره شیب دار:
در واقع سقف های چهار جداره سقف های شیب دار مسطح با چهار پانل سقفی هستند. در این مدل سقف، پانل های زیرین دارای شیب بیشتر و پانل های پایینی دارای زاویه کمتری هستند.
در پانل های پایینی پارتیشنی وجود دارد که در آن پنجره قرار می گیرد که فضایی برای داشتن اتاق ایجاد می کند.و قسمت های بلند این سقف را نمی توان از فاصله نزدیک دید، اما از دور قابل مشاهده است. این سقف فرانسوی است.
مزایای سقف چهار شیب:
فضای بسیار بیشتری را در اختیار ساکنان خانه قرار می دهد تا از آنها به عنوان زیر شیروانی یا اتاق زیر شیروانی استفاده کنند. همچنین سبک طراحی این نوع سقف ها به گونه ای است که می توان آن را باز یا پیوند داد و با نصب نورگیر زیبایی و ظاهر ساختمان را دوچندان کرد.
این نوع سقف برای کسانی که قصد دارند در آینده قطعات جدیدی را به ساختمان خود اضافه کنند، انتخابی شایسته محسوب می شود.
(ابتدا خانه خود را طراحی و بسازید، می توانید در ابتدا به سقف های چهار شیبدار ساده بسنده کنید و در آینده یک اتاق یا نورگیر به ساختمان خود اضافه کنید. در این صورت دو پرنده با یک سنگ، ارزش و قیمت آن را افزایش می دهید. ملک شما، به مالک این فرصت را می دهد تا ساختار ساختمان را مطابق با نیاز خود تغییر دهد.)
معایب سقف چهار شیب:
بخشی از سقف با شیب ملایم در برابر بارش برف سنگین آسیب پذیر است و نمی تواند مقاومت کند. هزینه طراحی و نصب چنین سقف هایی بسیار بیشتر از سایر سقف های قدیمی خواهد بود.
زیرا جزئیات و توالی بیشتری در آنها وجود دارد. با این حال، هر چه فضای بیشتری در اختیار ساکنان خود قرار دهد و جلوه زیبایی که به نما می دهد، تا حد زیادی گرانتر جبران می شود.
سقف چند شیب:
این سقف در همه جهات گسترده شده است و اضلاع تشکیل دهنده آن به یک اندازه بوده و در بالای سازه به هم متصل شده و قسمت بالای سقف را تشکیل می دهند.
مزایای سقف های چند شیب:
- سقف های چند شیب نسبت به سقف های شیروانی دوام بیشتری دارند.
- شیب این نوع سقف شیب دار در تمام جهات استحکام آن را نسبت به سایر انواع سقف شیب دار افزایش می دهد.
- مناطقی که در معرض بادهای شدید و بارش برف سنگین هستند گزینه ایده آلی هستند.
- شیب سقف به گونه ای است که به راحتی روی برف سر می خورد و اثری از آب باقی نمی ماند.
- فضای قابل سکونت بیشتری را برای استفاده به عنوان انبار فراهم می کند.
- می توانید در آینده قسمت های دیگری مانند نورگیر را به ساختمان خود اضافه کنید.
- تهویه ساختمان را بهبود می بخشد.
معایب سقف چند شیب:
طراحی و کاربرد سقف های شیبدار کمی بیشتر از سقف های شیروانی معمولی است. طراحی سقف های شیبدار پیچیده تر است و به مواد بیشتری نیاز دارد. اگر سقف به درستی نصب و اجرا نشود، احتمال نشتی سقف را ایجاد می کند.
سقف شیب دار مورب:
اساس طراحی و ساخت آن شبیه به سقف های شیروانی متقاطع است و برای پوشش قسمت های مختلف ساختمان از چندین سقف شیب دار استفاده شده است. خط جداکننده و مرز دو بام را دره می گویند و احتمال تجمع آب در فضای بین سقف ها وجود دارد، بنابراین در این مناطق باید از مواد ضد آب استفاده شود.
سقف شیب دار ساده:
رایج ترین نوع سقف شیب دار ، سقف ساده چند تیر است که در دو طرف این مدل سقف یک چندضلعی و در طرف دیگر یک مثلث دیده می شود. لبه های سقف در بالای ساختمان به هم متصل می شوند و قسمت بالای این نوع سقف را تشکیل می دهند.
بیشتر بدانید: طراحی و اجرای سقف شیبدار مدرن
سقف نیمه شیبدار:
دو بخش جانبی کوتاهتر از سقف شیب دار استاندارد هستند و لبه سقف را تشکیل می دهند. ساختار سقف شیبدار از چهار عنصر اصلی تشکیل شده است:
-طراحی اسکلت و شاسی ساختمانی خرپایی که معمولاً با جعبه های فلزی انجام می شود در این مرحله که پوشش سقف نیز نامیده می شود، شیب های سقف طبق نقشه طراحی شده ساخته می شود.
– استفاده از شاسی چوبی برای تشکیل شبکه منسجم برای ایجاد بستر مناسب برای اجرای پوشش نهایی سقف.
– برای تامین عایق حرارتی (در صورت نیاز به سقف گرم) و همچنین جلوگیری از نشت آب، رطوبت و تعریق در صورت نیاز در این مرحله می توان از لایه های ضد رطوبت قیری استفاده کرد.
طراحی سقف شیب دار:
اساساً سقف های شیبدار به دو صورت طراحی می شوند:
1-سقف شیب دار ساده (با یک یا دو شیب ساده)
2-سقف چند شیب
بدون دیدگاه